به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، تورم ماهانه دی ماه ۴.۳ درصد برآورد شده که نسبت به ماه گذشته اش افزایش چشمگیری داشته است. تورم نقطه به نقطه نیز ۵۱.۳ درصد به ثبت رسیده، به بیان ساده تر هزینه ای که خانوار ایرانی برای تهیه سبد مشخصی از کالا و خدمات در دی ماه امسال کرده اند، نسبت به هزینه همین سبد در دی ماه سال گذشته بالغ بر یک و نیم برابر شده است. تورم نقطه ای در تابستان امسال بود که به بالای ۵۰ درصد رسید اما برای چند ماه روند نزولی را تجربه کرد و به پایین تر از این عدد رفت. با توجه به اینکه تورم ماهانه اکنون افزایش قابل توجهی یافته، تورم نقطه ای نیز بعد از چند ماه بار دیگر مرز ۵۰ درصد را رد کرد.
تورم ماهانه خوراکی ها و آشامیدنی ها در دی ماه ۴.۱ درصد برآورد شده، این در حالیست که تورم خوراکی در آذر صفر درصد بوده است. همچنین تورم غیرخوراکی و خدمات نیز در نخستین ماه زمستان ۴.۵ درصد به ثبت رسیده است. سهم خوراکی ها در سبد مصرفی خانوار کم درآمد بالاتر است، به بیان دیگر دهک های پایینی نسبت به دهک های ثروتمند به این علت که درآمد پایین تری دارند مجبورند نسبت بیشتری از درآمد خود را به خرید اقلام خوراکی اختصاص دهند. در آن سو سهم اقلام غیر خوراکی و خدمات در سبد مصرفی دهک های بالایی سهم بیشتری دارد. از همین رو زمانی که تورم بیشتر از سمت اقلام خوراکی باشد فشار تورمی بیشتر بر اقشار و دهک های پایینی و زمانی که تورم بیشتر از سمت اقلام غیر خوراکی باشد فشار تورمی در دهم های پر درآمد بیشتر است.
تورم ماهانه در دهک اول در دی ماه ۳.۲ درصد برآورد شده، این درحالیست که تورم در دهک دهم ۶.۹ درصد برآورد شده است. این اختلاف متأثر از بالاتر بودن تورم غیر خوراکی در دی ماه است. دولت با حذف ارز ترجیحی در ابتدای سال موجب شد شاهد افزایش شدید قیمت ها الخصوص جهش بهای اقلام خوراکی باشیم، از همین رو تورم دهک نخست در خرداد ماه نزدیک به ۲۰ درصد و تورم دهک دهم حدود ۸ درصد به ثبت رسید. پس از تخلیه اثر تورمی این جراحی اقتصادی، تقریبا از مرداد ماه شاهد این بوده ایم که تورم دهک دهم بالاتر از تورم دهک اول بوده است. به ویژه از آغاز پاییز اختلف میان تورم این دو دهک چشمگیر تر شد، این امر نشان می دهد فشار تورمی در چند ماه گذشته بیشتر بر روی اقلام غیر خوراکی بوده است.
نظر شما